نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
- روح الله صادقی 1
- زهرا امام جمعه 2
- رحمت ستوده قره باغ 3
- سید محمد علی ابراهیم زاده موسوی 4
- منوچهر وثوقی 5
1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد
2 استادیار پردیس کشاورزی دانشگاه تهران
3 دانشیار دانشکده فنی دانشگاه تهران
4 دانشیار پردیس کشاورزی دانشگاه تهران
5 استاد دانشگاه صنعتی شریف
چکیده
تصفیه و رنگبری محلولهای حاصل از تجزیة نشاسته، مرحلهای بسیاری مهم در تولید شربت گلوکز
است. در این مقاله سعی شده است امکان استفاده از اولترافیلتراسیون پلیسولفونی را در صنعت گلوکز مایع بررسی شود. شربت گلوکز مورد مطالعه از فرایند اسیدی نشاسته ذرت با معادل دکستروز (DE) 41 حاصل میشود. در این تحقیق، از غشای پلیمری آلی از جنس پلیسولفون با قدرت جداسازی (کات آف) 30 کیلو دالتون و مساحت سطح 75/0 متر مربع و مدول مارپیچی استفاده شد. فشار انتقال غشایی بهینه برای شربت با بریکس 40 و در سرعت جریانهای 10 و 12 لیتر بر دقیقه به ترتیب 724 و 793 کیلوپاسکال بود و با کاهش بریکس فشار بهینه افزایش پیدا کرد. سرعت جریان اثر خطی و معنیداری بر افزایش شار عبوری داشت. شربت حاصل، از لحاظ خواص کیفی بسیار مناسب و کدورت آن کمتر از NTU 2/0 بود. میزان رنگبری غشا برای شربتهای با بریکس 30 و 40 به ترتیب 58/56-68/47 و 38/56-48/45 درصد بود. نتایج آزمایشها نشان داد که توان رنگبری غشا با افزایش فشار کاهش پیدا میکند. کاهش مقدار نیتروژن 4/79 درصد بود در حالی که اولترافیلتراسیون اثری بر مقدار خاکستر سولفاته نداشت.
کلیدواژهها
1- Amar-Rekik, R. B., Bejar, S. and Ellouz, R. 1994. Clarification of glucose syrups using mineral membranes. Int. Sugar J. 96, 434-471.
2- Anon, 2003. Laboratory methods. Science Park Aarhus. Denmark. In: http://www.starch.dk/ isi/methods/index.htm.
3- Atyeh, H. K. and Duvjak, Z. 2004. Purification of fructose syrups produced from cane molasses media using ultrafiltration membranes and activated carbon. Int. Sugar J. 108, 567-576.
4- Blanchard, H. P. 1992. Technology of Corn Wet Milling and Associated Processes. Elsevier Science Pub. B. V. Netherlands.
5- Cheryan, M. 1998. Ultrafiltration and Microfiltration Handbook. Technomic: Lancaster. PA. USA.
6- Fukumoto, L. R., Delaguis, P. and Girard, B. 1998. Microfiltration and ultrafiltration ceramic membranes for apple juice clarification. J. of Food Sci. 63(3): 845-850.
7- Hamachi, M., Gupta, B. B., and Ben Aim, R. 2003. Ultrafiltration: a means for decolorization of cane sugar solution. Separation and Purification Tech. 30, 229-239.
8- Hinkova, A., Bohacenko, I., Bubnik, Z., Hrstkova, M. and Jankovska, P. 2004. Mineral membrane filtration in refinement of starch hydrolysates.J. of Food Eng. 61, 521-526.
9- Rane, K. D. and Cheryan, M. 2001. Membrane filtration of corn steep water. Cereal Chem. 78(4): 400-404.
10- Singh, N. and Cheryan, M. 1997a. Microfiltration for clarification of starch hydrolysates. Cereal Foods World. 42, 21-24.
11- Singh, N. and Cheryan, M. 1997b. Fouling of a ceramic microfiltration membrane by corn starch hydrolysate. J. of Membrane Sci. 135, 195-202.
12- Singh, N. and Cheryan, M. 1998. Properties and composition of concentrates and syrup obtained by microfiltration of saccharified corn starch hydrolysate. J. of Cereal Sci. 27, 315-320.
13- Vladisavljevic, G. T. Vukosavljevic, P. and Bulvic, B. 2003. Permeate flux and fouling resistance in ultrafiltration of depectinized apple juice using ceramic membranes. J. of Food Eng.60, 241-247.
14- Zaidi, S. K. and Kumar, A. 2004. Experimental studies in the dead-end ultrafiltration of dextran: Analysis of concentration polarization. Separation and Purification Tech. 36 (12): 115-130.