نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
چکیده
به منظور بررسی واکنش ارقام جدید و تجارتی گندم و یک لاین امیدبخش به تیمارهای مختلف کمآبیاری، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوتر آباد به صورت طرح آماری کرتهای خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی درسه تکرار اجرا شد. سه تیمار میزان آب آبیاری شامل 100، 80، و 60 درصد تبخیر و تعرق محصول در کرتهای اصلی و شش رقم گندم (پیشتاز، شیراز، M-73-18، مرودشت، مهدوی، و بک کراس روشن) در کرتهای فرعی قرار گرفت. طی دورة رشد و در پایان فصل رشد عملکرد و خصوصیات کیفی در تیمارهای مختلف اندازهگیری شد و دادههای ثبت شده طی سه سال زراعی 81-1380، 82- ١381و 83-1382 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که تأثیر میزانهای مختلف آب آبیاری بر عملکرد دانه، کارآیی مصرف آب (WUE)، و کششپذیری خمیر در سطح یک درصد(01/0r ≤ ) معنیدار است. تأثیر میزان آبیاری بر صفات، تعداد سنبله در مترمربع، و گلوتن در سطح پنج درصد
(05/0 r ≤) معنیدار است ولیتأثیر میزانهای آبیاری بر صفات پروتئین، خاکستر، عدد زلنی، و مقاومت به کششپذیری خمیر معنیدار نیست. ارقام مورد بررسی تفاوت کاملاً معنیداری (01/0r ≤ ) از نظر عملکرد دانه،عدد زلنی (رسوب)، مقاومت به کشش و کششپذیری خمیر داشتند. البته تفاوت این ارقام در خصوص صفات پروتئین، خاکستر و گلوتن معنیدار نشد. میانگین مقادیر WUE در تیمار 60 درصد تبخیر و تعرق محصول، حداکثر و برابر 54/1 کیلوگرم بر مترمکعب به دست آمد. همچنین رقم پیشتازدارای بالاترین مقدار WUE بود. بعد از این رقم، لاینM-73-18 و رقم بک کراس روشن بیشترین مقدارWUE را دارا بودند. از این رو در مناطق خشک ارقام مذکور تحت مدیریت 40 درصد کسر آبیاری بر سایر ارقام برتری دارند.
کلیدواژهها
1- Asadi, H., Neishabouri, M. and Siadat, H. 2003. Determination of wheat sensitivity coefficient to water stress in different growth stages in Karaj area. Iranain Agric. Sci. J. 34(3): 579-586. (In Farsi)
2- Behnia, M. R. 1994. Cold region cereals. Tehran University. Tehran. 39-41. (In Farsi)
3- Danaei, A. and Ayeneh, L. 2000. Investigation and comparison of wheat varieties yield in limited irrigation. Proceeding of the 6th Congress of Agronmy and Plant Breeding of Iran. Babolsar. Mazandaran University. 471-472. (In Farsi)
4- Doorenbos, J. and Pruitt, W. O. 1977. Crop water requirements. FAO. Irrigation and Drainage Paper. Rome. 24, 18-34.
5- Ghajarsepanlou, M. and Siadat, H. 1999. Effect of water stress on wheat sprouting characteristics. J. of Soil and Water Sci. 13(1): 86-98. (In Farsi)
6- Güler, M. 2002. Irrigation effects on quality characteristics of durum wheat. Can. J. Plant Sci. 83, 327-331.
7- Guttieri, M. J., Ahmad, R., Stark, J. C. and Souza, E. 2000. End-use quality of six hard spring wheat cultivars at different irrigation levels. J. of Crop Sci. 40, 631-635.
8- Guttieri, M. J., Stark, J. C., O’brien, K. and Souza, E. 2001. Relative sensitivity of spring wheat grain yield and quality parameters to moisture deficit. J. of Crop Sci. 41, 327-335.
9- Karimi, H. 1992. Wheat. University Pub. Center. (In Farsi)
10- Kaveh, J. 1993. Crops quality. Proceeding of the 1st Congress of Agronomy and Plant Breeding of Iran. Faculty of Agriculture. Tehran University. 223-234. (In Farsi)
11- Kimball, B. A., Morris, C. F., Pinter, P. J. and Brooks, T. J. 2001. Elevated Co2, drought and soil nitrogen effects on whecat grain quality. New phyto. 150, 295-303.
12- Majedi, M. 1994. Food chemical analysis methods. Jihad-e-daneshgahi Pub. Tehran University. (In Farsi)
13- Malakouti, M. J. and Gheibi, M. N. 2000. Determination of critical limit of effective nutritional elements in soil, plant and fruit. Agricultural Education Pub. 32-35. (In Farsi)
14- Öztürk, A. And Aydin, F. 2004. Effect of water stress at various growth stages on some quality characteistics of winter wheat. J. of Agron. and Crop Sci. 190(2):
93-99.
15- Parvaneh, V. 1992. Food chemical analysis and quality control. Tehran University Pub. (In Farsi)
16- Pinckney, A. J., Greenaway, W. T. and Zeleny, L. 1957. Further development in the sedimentation test for wheat quality. Cereal Chem. 34, 16.
17- Ramezanpour, M. and Dastfal, M. 2004. Investigation on bread and durum wheat varieties tolerance to water stress. Proceeding of 8th Congress on Iranian Agronomy Science and Plant Breeding. Guilan. 242-243. (In Farsi)
18- Razavi, R. 2003. Wheat sensitivity rate determination to water in different growth stages. Research Report. No. 451. West Azarbayejan Agricultural Research Center. (In Farsi)
19- Ritchie, S. W., Neguen. H. T. 1990. Leaf water content and gasexchange Parameters of two wheat genotypes differing in drought resistance. Crop Sci.
30, 105.
20- Vaziri, Zh. 2000. Relation between yield of two wheat varieties and water programming. Proceeding of 10th Congress of Iranian National Committee of Irrigation and Drainage. 38, 237-252. (In Farsi)
21- Vahid, R. A., Naqvi, H. H., Tahir, G. R. and Naqvi, S. H. M. 1999. Some studies on preplanned controlled soil moisture irrigation scheduling of field crops. In: Kirda, C., Moutonnet, P., Hera. C. and Nielsen, D. R. (Eds.). Crop yield response to deficit irrigation. Kluwer Academic Pub. Dordrecht. The Netherlands. 3-11.
22- Zhang, X. and Pei, D. 1999. Management of supplemental irrigation of winter wheat for maximum profit. In: Kirda, C., Moutonnet, P., Hera, C. and Nielsen, D. R. (Eds.). Crop yield response to deficit irrigation. Kluwer Academic Pub. Dordrecht. The Netherlands. 57-65.