نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری رشته مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
2 دانشیار گروه مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
3 استادگروه مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
4 استادیار پژوهشی
چکیده
تعیین خواص مختلف سیبهای تولیدی درکشور جهت استفاده در طراحی ماشینهای برداشت، فرآوری و حمل و نقل و بهبود خطوط فرآوری در راستای کاهش ضایعات و افزایش کیفیت ضروری است. در این تحقیق با انجام آزمون نفوذسنجی و آزمون فشارتک محوری بر روی سه رقم سیب صادراتی به نامهای گلدن دلیشز، رد دلیشز و گرانی اسمیت، مقادیر ضریب الاستیسیته ظاهری، نیروی نفوذ و انرژی نفوذ، تنش گسیختگی، کرنش گسیختگی، انرژی گسیختگی و چقرمگی تعیین شدند. در آزمون نفوذسنجی برای ارقام گلدن دلیشز، رد دلیشز و گرانی اسمیت به ترتیب، مقدار ضریب الاستیسیته ظاهری برابر با 554/0 ، 702/0 و976/0 مگاپاسکال، مقدار نیروی نفوذ برابر با 763/14، 698/18 و 002/26 نیوتن و مقدار انرژی نفوذ برابر با 796/28، 758/43 و 231/58 میلی ژول به دست آمد. در آزمون فشارتک محوری برای سیبهای گلدن دلیشز، رد دلیشز و گرانی اسمیت به ترتیب مقدار ضریب الاستیسیته ظاهری برابر با 446/1، 773/1 و842/2 مگاپاسکال، تنش گسیختگی برابر با 177/0، 123/0 و 247/0 مگاپاسکال، کرنش گسیختگی برابر با 526/11، 937/6 و 023/9 درصد، انرژی گسیختگی برابر با 363/10، 143/5 و 238/12 میلی ژول و مقدار چقرمگی برابر با 009/0 ، 004/0 و 010/0 میلی ژول بر میلیمتر مکعب به دست آمد. نتایج تجزیه واریانس مقادیر خواص مکانیکی برای آزمونهای نفوذسنجی و فشار تک محوری نشان داد که در هر دو آزمون تأثیر رقم بر میانگین تمامی پارامترها در سطح یک درصد معنیدار بود. در حالیکه تأثیر موقعیت و اثر متقابل رقم در موقعیت معنیدار نبود.
کلیدواژهها
1- Abbott, J. A. and Lu, R. 1996. Anisotropic mechanical properties of apples. Trans. of the ASAE. 1451-1459.
2- Anon. 1998. Compression tests of food materials of convex shape. ASAE Standard. S368. 3 MAR95.
3- Arnold, P. C. and Mohsenin, N. N. 1971. Proposed techniques for axial compression tests on intact agricultural products of convex shape.Trans.of the ASAE.14(1):78-84.
4- Bajema, R. W., Baritelle, A. L. Hyde, G. M. and Pitts, M. J. 2000. Factors influencing dynamic mechanical properties of ‘Red Delicious’ apple tissue. ASAE Paper No. 996002.
5- Bajema, R. W., Hyde, G. M. and Peterson, K. 1998. Instrumentation design for dynamic axial compression of cylindrical tissue samples. Trans. of the ASAE. 41(3): 747-754.
6- Baritelle, A. L. Hyde, G. M. and Varith, J. 2000. Turgor and temperature affects on apple tissue failure stress and strain. ASAE Paper.
7- Chappell, T. W. and Hamann, D. D. 1968. Poisson’s ratio and Young’s modulus for apple flesh under compressive loading. Trans. of the ASAE. 608-612.
8- Fletcher, S. W. 1965. Mechanical behavior of processed apples. Trans. of the ASAE. 14-16.
9- Fletcher, S. W., Mohsenin, N. N., Hammerle, J. R. and Tukey, L. D. 1965. Mechanical behavior of selected fruits and vegetables under fast rates of loading. Trans. of the ASAE. 324-326.
10- Fridley, R. B. and Adrian, P. A. 1968. Mechanical properties of peaches, pears, apricots and apples. Trans. of the ASAE. 135-138,142.
11- Garcia, J. L., Ruiz-Altisent, M. and Barreiro, P. 1995. Factors influencing mechanical properties and bruise susceptibility of apples and pears. J. Agric. Eng. Res. 61, 11-18.
12- Mohsenin, N. N. 1972. Mechanical properties of fruits and vegetables, review of decade of research, applications and future needs. Trans. of the ASAE. 1064-1070.
13- Mohsenin, N. N. 1986. Physical Properties of Plant and Animal Materials. 2nd Ed. Gordon and Breach Science Publishers. N. Y.
14- Mohsenin, N. N., Cooper, H. E. and Tukey, L. D. 1963. Engineering approach to evaluating textural factors in fruits and vegetables. Trans. of the ASAE. 85-88.
15- Mohsenin, N. N., Goehligh, H. and Tukey, L. D. 1962. Mechanical behavior of apple fruits as related to bruising. Am. Soc. for Hor. Sci. 81, 67-77.
16- Sharifnasab, H. and Rajabipour, A. 1996. Leaf area detection software. Student project of physical properties of agricultural products. Mechanic of Machinery Section. Faculty of Agriculture. Tehran University.
17- Stroshine, R. and Hamann, D. 1994. Physical Properties of Agricultural Materials and Food Products. A teaching Manual.