بررسی اثر رطوبت زمان برداشت و دماهای مختلف خشک‌کردن بر کیفیت روغن دانة کانولا و بذر آن

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

چکیده

در برخی مناطق شمالی کشور نظیر استان­های گلستان و مازندران، بالا بودن رطوبت هوا در هنگام برداشت کانولا و انبارمانی آن، باعث بروز فساد و کپک­زدگی این محصول در دورة انبارمانی می­شود.  بنابراین، کاهش رطوبت محصول به حدود مجاز و با اعمال روش­های صحیح برای نگهداری طولانی مدت کانولا، از موارد بسیار مهم و مطلوب به خصوص در مناطق با رطوبت نسبی بالاست.  شرایط خشک­کردن بذر و دانة کانولا بر ظرفیت جوانه­زنی، کیفیت، و مقدار کل روغن اثر به­سزایی دارد، از این رو در این پژوهش، دانه­های واریته ساری­گل (PF 7045/91Brassica napus L., cv.) با دماهای  متفاوت (80، 90، و 120 درجة
سانتی­گراد) برای دانه و (40 ، 45 ، و50 درجة سانتی­گراد) برای بذر، با توجه به رطوبت اولیة دانه­ها در زمان برداشت (12،‌ 15، و 20 درصد) تا رسیدن به رطوبت نهایی حدود 8 درصد خشک شدند.  پس از آن، اثر این تیمارها بر مقدار کل روغن، مقدار اسیدهای چرب آزاد (اسیدیته)، عدد پراکسید، رنگ روغن دانه، و ظرفیت جوانه­زنی بذر خشک­شده بررسی شد.  نتایج نشان داد که استفاده از دمای80 درجة سانتی­گراد با رطوبت اولیة برداشت 12 درصد مناسب­ترین شرایط برای خشک­کردن دانة کانولا با توجه به خصوصیات کیفی روغن، و استفاده از دمای 40 درجة سانتی­گراد با رطوبت اولیة برداشت 12 درصد مناسب­ترین شرایط خشک­کردن برای بذر کانولا با توجه به ظرفیت جوانه­زنی است.

کلیدواژه‌ها


Anon. 2001a. Heated air grain drying. Available on the: http://www.canola-council.org/production/ stdrying.html.

Anon. 2001b. Conditioning of Canola. Available on the: http://www.canola-council.org/production/ stcondit.html.

Anon. 1990. Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists. Washington, DC.

Betty, M. and Finch-Savage, W. E. 1998. Stress protein content of mature Brassica seed and their germination performance. Seed Sci. Res. 8, 347-355.

Board, N. 2000. The Complete Technology Book on Processing, Dehydration, Canning, Preservation of Fruits and Vegetables. NIIR Pub. Dev., India.

Cherry, J. H. and Skadsen, R. W. 1986. Nucleic Acid and Protein Metabolism During Seed Deterioration. In: Mc Donald, M. B. and Nelson, C. J. (Eds.). Physiology of Seed Determination. Crop Sci. Soc. Am. Special Pub. No. 11.

Fornal, J., Sadowska, J., Jaroch, J., Kaczynska, B. and Winnicki, T. 1994. Effect of drying of rapeseeds on their mechanical properties and technological usability. Int. Agrophys. 8, 215-224.

Friesen, O. H. and Huminicki, D. N. 1986. Evaluation of grain air flow resistance characteristics and air delivery system. Can. Agric. Eng. 28(2): 107-115.

Gazor, H. R. and Hosseinkhah, R. 2006. Assessment of canola drying process and produced oil characteristics using fluidized bed dryer. Research Report. No. 792. Agricultural Engineering Research Institute. (in Farsi)

Ghaly, T. F. and Sutherland, J. W. 1984a. Thin-layer drying rates on sunflower seed. J. Agric. Eng. Res. 30, 337-345.

Ghaly, T. F. and Sutherland, J. W. 1984b. Heat damage to grain and seeds. J. Agric. Eng. Res. 30, 337-345

Hamidi, A. 2004. Effects of harvesting time and drying temperature and duration on seed viability, vigour and some other related traits of two oilseed rape (Brassica napus L.) cultivars. Seed Plant. 20(4): 511-527. (in Farsi)

Hosseinkhah, R. and Famil Moemen, R. 2004. Evaluation and determination of proper condition to drying rapeseeds and kernels. Research Report. No. 1155. Agricultural Engineering Research Institute. (in Farsi)

Jayas, D. S., Sokhansanj, S. and White, N. D. G. 1989. Bulk density and prosity of two canola species. Trans. ASAE. 32 (1): 291-294.

Kimber, D. and Mc Gregor, D. C. 1995. Brassica Oilseeds Production and Utilization. CAB Int. Cambridge. UK.

Luthria, D. L., Noel, K. and Vinjamoori, D. 2004. Impact of sample preparation on determination of crude fat content. J. Am. Oil. Chem. Soc. 81(11): 999-1004.

Mirnezami Ziabary, S. H. and Sanei Shariat Panahi, M. 1996. General Experimental Analysis of Fats and Oils. Mashhad Pub. Karaj. Iran. (in Farsi)

Mohamadzadeh, J. 2001. Study of drying conditions of rapeseed and its effects on the oil quality. Research Report. No. 346. Agricultural Engineering Research Institute. (in Farsi)

Mohamadzadeh, J. and Yaghbani, M. 2005. Effect of harvesting moisture and drying temperature of rapeseed on oil quality. J. Agric. Sci. Natur. Resour. 12(5): 119-128. (in Farsi)

Morison, W. H. and Roberson, J. S. 1978. Oil point in technology estimation of dried rapeseed. J. Am. Oil. Chem. Soc. 55(2): 272-274.

Muir, W. E. and Sinha, R. N. 1985. Theoritical rates of flow of air at near ambient conditions required to dry rapeseed. Can. Agric. Eng. 28(1):45-49.

Pathk, P. K. and Agrawal, Y. C. 1991. Effect of elevated drying temperature on rapeseed. J. Am. Oil. Chem. Soc. 68(8): 580-582.

Roberts, E. H. 1981. Physiology of ageing and its application on drying and storage. Seed Sci. Tech. 9, 359-372.

Sadowska, J. K., Fornal, J., Ostaszyk, A. and Szmatowicz, B. 1996. Drying and processability of dried rapeseed. J. Sci. Food. Agric. 72(2): 257-262.

Schoenau, G. J. and Arinza, E. A. 1995. Simulation and optimization of energy systems for in-bin drying of canola grain. Energy Conversion Manag. 36(1): 41-51.

Shahidi, F. (Ed.). 2005. Bailey's Industrial Oil and Fat Products. Sixth Ed. John Wiley and Son's Inc.

Shirani-Rad, A. H. and Dehshiri, A. 2002. Canola Guide (Planting, Crop Production, Harvest). Agricultural Education Pub. Agricultural Research and Education Organization. Karaj. Iran. (in Farsi)

Smith, V. H. and Jimmerson, J. 2005. Canola and Rapeseed. Agricultural Marketing Policy Center. Montana State University. Briefing. No. 60.

Sutherland, K. E. and Morey, E. B. 1982. Thin-layer drying model for rapeseed. Trans. ASAE. 34(6): 2505-2508.