نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیئت علمی بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
2 عضو هیئت علمی بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانغربی
3 محقق سابق بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانغربی
چکیده
اثر کلرورکلسیم در غلظتهای صفر (شاهد)، 5، و10 در هزار به مدت دو سال (82-1381) بر فاکتورهای کیفی و عمر انباری سه رقم گوجهفرنگی پتوارلی CH، کورال، و ریوگرند در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانغربی مطالعه شد. کلرورکلسیم در سه مرحله و بیشتر روی میوههای گوجهفرنگی محلولپاشی شد. گوجهفرنگی تولیدی به صورت سبز برداشت و در انبار معمولی و انبار سرد بهترتیب در دمای 2±20 و 14 درجة سانتیگراد نگهداری شد. این آزمایش در هر انبار به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. قبل از انتقال گوجه فرنگی به انبارها و در طول نگهداری آنها، هر 5 روز یکبار به طور تصادفی از هر رقم نمونههای کافی جدا و مواد جامد انحلالپذیر (بریکس)، اسیدیته، pH، کاهش وزن، درصد فساد آنها تعیین میشد. نتایج تجزیة واریانس نشان داد که کلرورکلسیم بر صفات مورد مطالعة گوجهفرنگی اثر معنیداری در سطح یک درصد دارد. پاشش محلول کلرورکلسیم روی گوجهفرنگی، مدت زمان نگهداری، بریکس، و اسیدیته قابل تیترکردن آن را افزایش و درصد افت وزنی و فساد را کاهش داد. انبارمانی رقم ریوگرند بیشتر و فساد آن کمتر از دیگر ارقام بود. گوجهفرنگی نگهداری شده در دمای 14 درجه سانتیگراد نسبت به دمای معمولی، افت وزنی کمتر، فساد کمتر، و مدت زمان نگهداری طولانیتری نشان داد. مدت زمان نگهداری رقم ریوگرند محلولپاشی شده با کلرور کلسیم 10 در هزار در انبار سرد و انبار معمولی بهترتیب 43 و 5/19 روز بود.
کلیدواژهها
Al-Dolimy, I. M. and Al-Ani. A. M. 1987. Effects of calcium and nitrogen on blossom end rot of tomato fruit under heated plastics houses. Iraqi J. Agric. Sci. 5(4): 65-75.
Anon. 2005. FAO. http://www.fao.org/.
Atherton, J. G. 1994. The Tomato Crop: (A scientific basis for improvement). Chapman and Hall. Pub.
Behnamian, M. and Masiha, S. 2002. Tomato. Setoode Pub. (in Farsi)
Doulaty Baneh, H., Zomorodi, SH and Ganni Shaieste, F. 2007. The Effects of Calcium Chloride Spray on Quality and Storage Characteristics of Two Grape Cultivars “Rishbaba and Ghzlouzum”. Iranian J. Agric. Sci. 37(6): 1131-1139. (in Farsi)
Garcia, J. M., Ballesreros, J. M. and Albi, M. A. 1995. Effect of foliar application of Cacl2 on tomato stored of different temperatures. J. Agric. Food Chem. 43(1): 9-12.
Inaioa, M. and Grandall, P. G. 1986. Cold shock treatment of mature green tomatoes to decay color development and increase shelf-life durying room temperature storage lifeof tomato under ambient condition by continous fleshing of storage atmosphere. Indian Food Pack. 41 (5):24-26.
Ji, H. H. and Seung, K. L. 1999. Effect of calcium treatment on tomato fruit ripening. J. Korean Soc. Horticul. Sci. 40 (6):638-642.
Jones, B. J. 1998. Tomato Plant Culture: (In the field, greenhouse and home garden). CRC Pub.
Kaynas, K. and Suermeli, N. 1995. Characteristics changes of various ripening stages of tomato fruits Stored of different temperatures. Turkish J. Agric. Forest. 19(4): 277-285.
Malakouti, M. J. and Rezaei, H. 2001. The Roles of S, Ca & Mg on the Improvment of Yield and Quality of Agricultural Products. Education Agricultural Pub. (in Farsi)
Nyalala, S. P. O. and Wainwright, H. 1998. The shelf life of tomatocultivars at different storage temperatures.Tropical Sci. 38(3): 151-154.
Shornikova, N. M., Tananina. T. A. and Borisova. M. S. 1971. Use of cacl2 in tomato preservation. Trudy-Vsesoyuznyi-Nauchno-Lssledovatel, ski-Institut-Kanservano-I-Ovoschchesushil, no-Promyshlennosti. 14, 35-37.
Wien, H. C. 1997. The Physiology of Vegetable Crops. CAB Pub.
Yeong, B. K., Yasutaka, K., Akitsugu, J. and Reinosuke, N. 1996. Effect of storage temperature on keeping quality of tomato and strawberry fruits. J. Korean Soc. Horticul. Sci. 37(4): 526-532.