تأثیر گرانول‌های نانوزئولیت حاوی پرمنگنات پتاسیم بر افزایش عمر انبارمانی و خصوصیات کیفی گیلاس تکدانه مشهد

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 محقق پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی

2 دانشیار پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی

3 پژوهشگر مؤسسه زیست پژوهان خاورمیانه

4 عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

هورمون اتیلن باعث کاهش عمر انبارمانی میوه­ها از جمله گیلاس می­شود.  به منظور کاهش اثر اتیلن و افزایش عمر انبارمانی این میوه، آزمایشی به­صورت فاکتوریل با طرح پایة بلوک­های کامل تصادفی در 4 تکرار با 2 عامل گرانول­های نانو جاذب و دستگاه حاوی گرانول­های جاذب در شرکت زیست پژوهان خاورمیانه اجرا شد.  تیمارها شامل استفاده از بسته­های کوچک حاوی گرانول­های نانوجاذب در هر جعبه و با استفاده از دستگاه حاوی گرانول­های جاذب، استفاده از بسته­های کوچک گرانول­های نانوجاذب بدون دستگاه حاوی گرانول­های جاذب، استفاده از دستگاه حاوی گرانول­های جاذب بدون بسته­های کوچک حاوی گرانول­های جاذب، و شاهد (بدون دستگاه حاوی گرانول­های جاذب و بدون بسته­های کوچک حاوی گرانول­های جاذب) بودند.  برای اندازه­گیری صفات بریکس، اسیدیتة قابل تیتر شدن، pH، سفتی بافت، رنگ، قهوه­ای شدن دم میوه، و درصد افت وزنی میوه­های تحت تیمارهای مورد بررسی، نمونه­ها به مدت 1 ماه در سردخانه نگهداری و هر 10 روز یک بار از آنها نمونه­برداری شد.  علاوه بر این، یک نمونه نیز در زمان قرار دادن میوه در سردخانه به­عنوان شاهد در نظر گرفته شد.  نتایج نشان داد که اثر مدت زمان انبارمانی و استفاده از نانوجاذب­های اتیلن بر خصوصیات کیفی مورد بررسی معنی­دار است.  مقایسة میانگین­ها حاکی است که پس از 30 روز انبارمانی، بیشترین سفتی بافت (04/6 نیوتن)، پایین­ترین میزان کاهش وزن (48/4 درصد)، پایین­ترین مواد جامد انحلال­پذیر (63/19 درصد)، پایین­ترین قهوه­ای شدن دم میوه (25 تا 50 درصد)، و پایین­ترین کاهش در میزان اسیدیته کل (44/0) مربوط به تیمار استفاده از دستگاه حاوی گرانول‌های جاذب اتیلن است به همراه بسته­های جاذب اتیلن است و به عکس کمترین سفتی بافت میوه (61/2 نیوتن)، بیشترین کاهش وزن (20/15 درصد)، بیشترین مواد جامد انحلال­پذیر (38/24 درصد)، بیشترین قهوه­ای شدن دم میوه (75 درصد)، و بیشترین کاهش در میزان اسیدیته کل (17/0) مربوط به تیمار بدون استفاده از دستگاه و یا بسته­های جاذب اتیلن بود.  بنابراین استفاده از نانوگرانول­های پرمنگنات پتاسیم به عنوان یکی از جاذب­های هورمون اتیلن، از افت وزنی، کاهش اسیدیتة قابل تیتر شدن و سفتی بافت، افزایش pH و بریکس، و قهوه­ای شدن دم میوه و کاهش کیفیت رنگ میوه جلوگیری می­کند و سبب افزایش عمر انبارمانی گیلاس می­شود.

کلیدواژه‌ها


Alique, R., Zamorano, J. P., Martínez, M. A. and Alonso, J. 2005. Effect of heat and cold treatments on respiratory metabolism and shelf-life of sweet cherry, type picota cv Ambrunés. Postharvest Biol. Technol. 35(2): 153-165.

Barret, D. M. and Gonzales, C. 1994. Activity of softening enzymes during cherry maturation. J. Food Sci. 59, 574-577.

Batisse, C., Buret, M. and Coulomb, P. J. 1996. Biochemical differences in cell wall of Cherry fruit between soft and Crisp fruit. J. Agric. Food Chem. 44, 453- 457.

Bernalte, M. J., Sabio, E., Hernandez, M. T. and Gervasini, C. 2002. Influence of storage delay on quality of Van sweet cherry. Postharvest Biol. Technol. 28, 303-312.

Bolat, I. B. and Karlidag, H. 1999. The effects of harvest periods on SO2 content and fruit quality of Turkish dried apricot. XI International Symposium on Apricot Culture. May. 9. Veria-Makedonia, Greece 

Cantwell, M. 2001. Properties and recommended conditions for long-term storage of fresh fruits and vegetables. Guidelines. In: http://postharvest.Ucdavis.Edu/produce.

Crisosto, C. H., Crisosto, G. M. and Metheney, P. 2003. Consumer acceptance of “Brooks” and “Bing” cherries in mainly dependent on fruit SSC and visual skin color. Postharvest Biol. Technol. 28, 159- 167.

Esti, M. D. 2001. Physiochemical and sensory fruit characteristics of two sweet cherry cultivars after cool storage. Food Chem. 76, 399-405.

Ganji Moghadam, E. and Shikh-Eslami, Z. 2006. Effects of harvesting time and shelf life on quantitative and qualitative characteristics of Apricot cv Shahroudi. J. Agric. Eng. Res. 25, 31-40. (in Farsi)

Ippolito, A., Schena, L., Pentimone I. and Nigro, F. 2005. Control of postharvest rots of sweet cherries by pre-and postharvest applications of Aureobasidium pullulans in combination with calcium chloride or sodium bicarbonate. Postharvest Biol. Technol. 36, 245- 252.

Kader, A. A. 1992. Postharvest technology of horticultural crops. En Postharvest Harvest Technology of Horticultural Crops. In: Kader, A. A. (Ed.) University of California Division of Agriculture and Natural Recourses. California.

Kupferman, E. M. 1994. Cherry growers strive to extend shelf life. Good Fruit Grower. 44(5): 11-13.

Lurie, S., Fallik, E. and Klein, J. D. 1996. The effect of heat treatment on apple epicuticular wax and calcium uptake. Postharvest Biol. Technol. 8(4): 271-277.

Martinez-Romero, D., Alburquerque, N. and Valverde, J. M. 2005. Postharvest sweet cherry quality and safety maintenance by Aloe Vera treatment: A new edible coating. Postharvest Biol. Technol. 39, 93-100.

Remon, S., Venturini, M. E., Lopez-Buesa, P. and Oria, R. 2003. Burlat cherry quality after long range transport: Optimization of Packaging Conditions. Innovative Food Sci. Emerg. Technol. 4, 425-434.

Schaik, A. C. R., Boerrigter, H. A. M. and Van-Schaik, A. C. R. 1987. Application of ethylene scrubbing still uncertain for apples. FSTA 1969-3/94.

Serano, M., Martinez-Romero, D., Castillo, S., Guillen, F. and Nalero, D. 2004. The use of natural antifungal components improves the beneficial effect of MAP in sweet cherry storage. Innovative Food Sci. Emerg. Technol. 6, 115-1230.

Spotts, R. A., Cervantes, L. A., Facteau, T. J. 2002. Integrated control of brown rot of sweet cherry fruit with a preharvest fungicide, a preharvest yeast, modified atmosphere packaging, and cold storage temperature. Postharvest Biol. Technol. 24, 251-257.

Visagio, T. R., 1985. Optimum picking maturity for apricot preliminary results and recommendations. Deciduous Fruit Grower. 31, 401-404.

Wang, H., Cao, G. and Prior, R. L. 1997. Oxygen Radial Absorbing Capacity of Anthocyanins. J. Agric. food Chem. 45, 304-309.

Zomorodi, Sh. 2005. Effect of packaging and potassium permanganate on quality and shelf life of apples in cold storage. J. Agric. Eng. Res. 24(6): 143-156. (in Farsi)