نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس
2 مربی پژوهشی ایستگاه تحقیقاتی انجیر استهبان؛
3 مربی پژوهشی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی کرج
چکیده
این پژوهش بهمنظور جلوگیری از رشد و فعالیت حشرات و میکروارگانیسمها و حفظ کیفیت انجیر نیمهمرطوب اجرا شد. ویژگیهای میکروبیولوژیکی، فیزیکی، شیمیایی، و آفات انباری میوه انجیر رقم سبز استهبان بهصورت نیمهمرطوب شده پس از 3 و 6 ماه نگهداری در دو دمای 25 و 40 درجه سلسیوس ارزیابی شد. تیمارهای گازی اعمال شده شامل: 1- یک درصد اکسیژن، 25 درصد دیاکسیدکربن و 74 درصد نیتروژن؛ 2- یک درصد اکسیژن، 50 درصد دیاکسیدکربن و 49 درصد نیتروژن؛ 3- یک درصد اکسیژن، 75 درصد دیاکسیدکربن و 24درصد نیتروژن؛ 4– 95 درصد خلأ؛ و 5- نمونه شاهد (هوای آزاد) (21 درصد اکسیژن، 3/0 درصد دیاکسیدکربن، و 78 درصد نیتروژن) بود. نتایج نشان میدهد که تیمارهای گازی مختلف بر بعضی ویژگیها مانند رنگ، اسیدیته، رطوبت، تعداد کل باکتریها، کپک، و مخمر تأثیر معنیداری ندارند (05/0p<). اما تأثیر این تیمارها بر کاهش آفات انباری مانند لارو حشرات پس از 3 ماه نگهداری در دمای 25 درجه سلسیوس معنیدار است. بیشترین تعداد لارو مرده در تیمار 95 درصد خلأ مشاهده شده است. دمای 40 درجه سلسیوس به دلیل تأثیر بسیار نامطلوب بر رنگ و بافت، نمیتواند برای نگهداری انجیر نیمهمرطوب دمایی مطلوب باشد.
کلیدواژهها
Anon. 2003. Processed fig – Microbiological specification. Institute of Standards and Industrial Research of Iran. ISIRI No. 7868. (in Farsi)
Anon. 1991. Fruit juices – Test methods. Institute of Standards and Industrial Research of Iran. ISIRI No. 2685. (in Farsi)
Aquino, S.D., Piga, A., Molinu, M.G., Agabbio, M. and Papoff, C.M. 1998. Maintaining quality attributes of “craxiou de porcu” fresh fig fruit in simulated marketing conditions by modified atmosphere. Acta Hort. 480, 289-295.
Art´es-Hern´andez, F., Tom´as-Barber´an, F.A. and Art´es, F. 2006. Modified atmosphere packaging preserves quality of SO2-free ‘Superior seedless’ table grapes. Postharvest Biol. Technol. 39, 146-154.
Badii, F., Farahnaki, A. and Behmadi, H. 2009. Investigation on some physico-chemical properties of Estahban dried fig in order to increase its quality and stability. Agricultural Engineering Research Institute. Research Final Report. No. 1070/88. Karaj, Iran. (in Farsi)
Damarli, E.E., Gun, H., Ozay, G., Bulbul, S. and Oechsle, P. 1998. An alternative method instead of methyl bromide for insect disinfectation of dried figs: Controlled atmosphere. Acta Hort. 480, 209-215.
FAO. 2009. Statistical Database. Available from: http://faostat.fao.org.
Fatemian, H. 2011. Packaging fresh date by modified atmosphere and determining microorganisms during storage. Agricultural Engineering Research Institute. Research Final Report. No. 90/215. Karaj, Iran. (in Frasi)
Fatih, S., Kamer, B., Meyvaci, F.T. and Uygun, A. 2010. Effects of short-term controlled atmosphere treatment at elevated temperature on dried fig fruit. J. Stored Products Res. 46, 28-33.
Fellows, P. 2000. Controlled or Modified Atmosphere Storage and Packaging. In: Food Processing Technology, Principles and Practice. Second Ed. CRC Press. USA. 406-416.
Horwitz, W. (Ed.). 2000. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 17 th Ed. Association Official Analytical Chemists Washington, D.C. Vol. 2.
Jokar, A. Zare, H., Behmadi, H., joker, L. and Famil Momen, R. 2010. Preservation of dried and moistened fruits of fig cv. Sabz Estahban without using chemical material in modified atmosphere packaging. Agricultural Engineering Research Institute. Research Final Report. No. 1266/89. Karaj, Iran. (in Farsi)
Mirnezami, Z.H. and Koohi, J. 2001. Food (Principles and Food Preservation Methods), Health and Diseases. Agricultural Science Pub. Tehran. Vol. 2, 847. (in Frasi)
Mohandassa, S., Arthurb, F.H., Zhuc, K.Y. and Throne, J.E. 2007. Biology and management of Plodia interpunctella(Lepidoptera: Pyralidae) in stored products. J. Stored Products Res. 43, 302-311.
Navarro, S.E., Donahaye, M.R. and Azrieli, A. 1998. Storage of dried fruits under controlled atmospheres for quality preservation and control of nitidulid beetls. Acta Hort. 480, 221-227.
Nguyena, T.B.T., Ketsa, S. and Doorn, W.G.V. 2004. Effect of modified atmosphere packaging on chilling-induced peel browning in banana. Postharvest Biol. Technol. 31, 313–317.
Ori, K.B. and Stailz, M.E. 2001. Food Modified Atmosphere Packaging (MAP). Translated by Tajedin, B. Tehran. (in Frasi)
Piga, A., Aquino, S.D., Agabbio, M. and Papoff, C.M. 1998. Short – term nitrogen atmosphere exposure extends shelf – life of fresh ‘Niedda longa fig fruits. Acta Hort. 480, 295-301.
Rahemi, M. 1984. Postharvest Physiology: An Introduction to Physiology and Vegetable Handling. Shiraz University Edition Center. Shiraz. (in Frasi)
Rahemi, M. and Zare, H. 2002. Effects of packaging and temperatures on disinfection and preservation of Estahban dried fig. J. Sci. Technol. Agric. Natural Resour. 6(2): 29-43. (in Frasi)
Riudavets, J., Castañé1, C., Alomar, O., Pons, M.J. and Gabarra, R. 2008. Response of eleven stored product pest species to modified atmospheres with high carbon dioxide concentrations. Proceeding of 9th International Working Conference on Stored Product Protection. 578-588.
Sahari, M.A. 2002. Chemistry of Browning Reaction in Food. Andishmand Press. Tehran, Ch.2, 108. (in Frasi)