اثر نوع پوشش بسته‌بندی و مواد رطوبت‌گیر بر عمر نگهداری قارچ دکمه‌ای

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی گرگان

2 استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان

3 عضو هیأت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان

چکیده

در این پژوهش تاثیر نوع پوشش بسته­بندی در سه سطح (پلی­وینیل­کلرید شفاف، پلی­وینیل­کلرید کشسان و پلی­پروپیلن دو طرف جهت­دار شده)، در مجاورت مواد رطوبت­گیر در 5 سطح شامل سیلیکاژل (5/2 و 25/1گرم)، کلرید سدیم (5/2 و  25/1 گرم)، سیلیکاژل (25/1 گرم) به­همراه ابر اسفنجی و زمان نگهداری در سه سطح (صفر، 8 و 16 روز) بر خصوصیات کمی و کیفی قارچ دکمه­ای بررسی شد.  این خصوصیات شامل کاهش وزن، مقدار روشنایی و پذیرش کلی پس از نگهداری در دمای 2±5 درجه سلسیوس است که در یک طرح کاملا تصادفی، در قالب آزمایش فاکتوریل و در 6 تکرار اجرا شد.  نتایج نشان می­دهد که کمترین و بیشترین کاهش وزن به­ترتیب در نمونه­های با پوشش بسته­بندی پروپیلن دو طرف جهت­دار شده و پلی­وینیل­ کلرید شفاف به­دست آمده است.  بیشترین مقدار روشنایی مربوط به سیلیکاژل (5/2 گرم) با پوشش بسته­بندی پروپیلن دو طرف جهت­دار بود.  پوشش بسته­بندی با پلی­وینیل­ کلرید کشسان دارای کاهش وزن بالا و کمترین مقدار روشنایی بود.  پذیرش کلی سیلیکاژل (5/2 گرم) با پوشش بسته­بندی پروپیلن دو طرف جهت­دار بهترین امتیاز را کسب نمود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Packaging Film and Moisture Absorbent Materials on the Shelf Life of Button Mushrooms

چکیده [English]

The present study examined the effect of packaging film on the quantitative and qualitative properties of button mushrooms. The three types of packaging tested were a clear polyvinyl chloride box, polyvinyl chloride stretch film and biaxially-oriented polypropylene film (BOPP). The five types of moisture absorbers examined were silica gel (2.5 g, 1.25 g), sodium chloride (2.5 g, 1.25 g), and silica gel (1.25 g) with spongy foam. The storage times tested were 0, 8 and 16 days. The characteristics of weight loss, retention of light coloration, and overall acceptability after storage at 5 ± 2 °C were investigated in a factorial experiment using a randomized complete block design with six replications. The results show that the BOPP film produced the least weight loss and the clear polyvinyl chloride box produced the highest weight loss. Silica gel (2.5 g) with BOPP film had the highest rating for retention of light coloration. Polyvinyl chloride stretch film recorded the greatest weight loss and the rating for light coloration.  The combination of silica gel (2.5 g) with BOPP film produced the highest overall rating.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Button Mushroom
  • Moisture Absorbent Materials
  • Packaging Film
  • Shelf life
Aguirre, L., Frias, J. M., Ryan, C. B. and Grogan, H. 2008. Assessing the effect of  product variability on the management of the quality of mushrooms (Agaricusbisporus). Postharvest Biol. Tec.
49, 247-254.

Farahnaky, A., Askari, H. and Mesbahi, G. R. 2009. The use of digital imaging for evaluating color changes of rutab during drying in a cabinet drier. J. Food Sci. Technol. 6(2): 43-52. (in Farsi)

Guillaume, C., Schwab, I. and Gontard, N. 2010. Biobased packaging for improving preservation of fresh common mushrooms (Agaricusbisporus L.). Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 11, 690-696.

Holley, A. R. and Patel, D. 2005. Improvement in shelf-life and safety of perishable foods by plant essential oils and smoke antimicrobials. Food Microbiol. 22, 273-292.

Jiang, T., Zheng, X., Li, J. and Ying, T. 2011. Integrated application of nitric oxide and MAP to improve quality retention of button mushroom (Agaricusbisporus). Food Chem. 126, 1693-1699.

Jolivet, S., Arpin, N., Wichers, H. J. and Pellon, G. 1998. Agaricus bisporus browning: A review. Mycol. Res. 102, 1459-1483.

Kim, K. M., Park, H. J. and Hanna, M. A. 2006. Effect of modified atmosphere packaging on the shelf-life of coated, whole and sliced mushrooms. LWT-Food Sci. Technol. 39(4): 365-372.

Kramer, A. and Twigg, B. A. 1966. Quality Control for the Food Industry. AVI publishing Company Westport, C. T, U.S.A.

Mahajan, P. V., Oliveira, F. A. R. and Frias, J. 2007. Development of user friendly software for design of MAP for fresh and freshcut produce. Innov. Food Sci. Technol. 8(1): 84-92.

Mahajan, V. P., Motel, A. and Leonhard, A. 2008. Development of a moisture absorber for packaging of fresh mushrooms (Agaricusbisporous). Postharvest  Biol. Tec. 48, 408-414.

Roy, S., Anantheswaran, R. C. and Beelman, R. B. 1995. Fresh mushroom quality as affected by MAP. Food Sci. 60(2): 334-340.

Shirazi, A. and Cameron, A. C. 1992. Controlling relative humidity in MAP of tomato fruit. HortScience. 27, 336-339.

Simon, A. and Gonzalez-Fandos, E. 2005. Ways of prolonging the shelf-life of fresh mushrooms. Mushroom Sci. 6, 463-474.

Taghizadeh, M., Gowen, A., Ward, P. and O'Donnell, C. P. 2010. Use of hyperspectral imaging for evaluation of the shelf-life of fresh white button mushrooms (Agaricus bisporus) stored in different packaging films. Innov. Food Sci. Technol. 11(3): 423-431.

 

 

Utto, W. 2008. Mathematical modeling of active packaging systems for horticultural product. Ph. D. Thesis. Massy University. New Zealand.

Villaescusa, R. and Gil, M. I. 2003. Quality improvement of Pleurotus Mushrooms by MAP and moisture absorbers. Postharvest Biol. Tec. 28, 169-179.